2001: A SPACE ODYSSEY

KUNDURA SİNEMA

  • 28 Aralık 2019 | Cumartesi
    19:30

ABD, İngiltere  / 1968 419’ / Renkli 
İngilizce, Rusça; Türkçe altyazılı 

Yönetmen | Stanley Kubrick
Senaryo  | Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke
Oyuncular  | Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester

Stanley Kubrick’in 1968 tarihli zihin bulandıran bilim-kurgu senfonisi, anlatının ve özel efektlerinin sınırlarını zorlayarak teknoloji ve insanlığa dair yeni arayışlara kapı açtı. Arthur C. Clarke'ın Gözcü öyküsünden yola çıkarak Kubrick ve Clarke tarafından yazılan senaryo dört bölümden oluşuyor. “İnsanların Şafağı” bölümünde bir grup insansı, çevrelerine yabancı olan gizemli bir siyah taş blokuyla karşılaştır. Strauss’un 1896 tarihli Also sprach Zarathustra eseri eşliğinde bir insansı, avlanmak için bir kemik kullanarak ilk silahı icat eder. Bu insansı silah olarak kullandığı kemiği havaya atıp tutarken Kubrick, milyonlarca yıllık teknolojik ilerlemeyi atlayarak Dünya’nın üstünde süzülen bir 21. yüzyıl uzay mekiğini gösterir seyirciye. ABD’li bilim insanı Dr. Heywood Floyd (William Sylvester), Ay’ın yüzeyindeki tuhaf bir nesneyi incelemek üzere yola çıkmıştır: siyah bir taş bloku. Ne var ki güneş ışınlarının çarpmasıyla birlikte kulakları sağır eden bir ses çıkaran bu taş blok yüzünden araştırmacılar daha fazla ilerleyemez. 18 ay sonrasına atlayan film, “Keşif” adlı uzay aracıyla Jüpiter’e gitmekte olan ruhsuz astronotlar David Bowman (Keir Dullea) and Frank Poole (Gary Lockwood) ile tanıştırır bizi. Uyumakta olan üç astronotla birlikte, mekiğin tamamını yöneten insan yapımı ve konuşabilen bilgisayar HAL 9000 vardır yanlarında. Gereğinden fazla insana benzeyen HAL bozulur ve hatasını örtbas etmek için astronotları öldürmeye çalışır. Bowman kendini korumak için yapması gerekeni yapar. HAL’i bertaraf ettikten sonra Floyd’dan gelen bir mesaj vasıtasıyla yolculuğun esas amacını öğrenen Bowman, “Jüpiter ve Sonsuzluğun Ötesi” bölümünde halüsinasyonda görülebilecek bir yıldız geçidi aracılığıyla bir 18. yüzyıl odasına geçer ve taş blokunun evrimsel görevi tamamlanır. Özel efekt uzmanı Douglas Trumbull ile çalışan Kubrick, gelmiş geçmiş en “gerçekçi” uzak tasvirlerini yaratmak için iki yıl boyunca titizlikle çalışarak, teknolojiye dair ciddi kaygıları ifade eden bir hikâye için sinema teknolojisini çok ilerilere taşıdı. Çok uzun ve çok durağan olduğuna dair ilk eleştirilere rağmen 2001, 1968 yılının en popüler filmlerinden biri olarak, yeni ve iddialı bir şeyler görmek isteyen genç sinemaseverler ile “bunlardan bir şey anlamayan” eski topraklar arasındaki kuşak farkını belirginleştirdi. Kışkırtıcı bir biçimde “nihai uçuş” olarak pazarlanan 2001, aydınlanmanın yolunun ABD’nin ordu-sanayi-teknoloji yapısını zihinlerden atmaktan geçtiğini öne süren bir filmi derin bir biçimde (yani kimyasal madde kullanarak) izleme deneyimine açık gençlerden oluşan bir karşı kültür arasında hızla yayıldı.

  • TAM - 30 TL
  • ÖĞRENCİ - 15 TL

    ÖNEMLİ BİLGİLER
    Oturma Düzeni:
    Koltuklarımız numaralı değildir.
    Mekân Kullanımı: Seyircilerimiz satın aldığı biletin seansından 2 saat önce alana kabul edilecektir.
    Sinema biletinin Beykoz Kundura içinde yer alan çekim platolarına giriş izni vermediğini önemle hatırlatır, belirtilen alan dışına çıkmamanızı rica ederiz.
    Profesyonel fotoğraf makinesi ile yazılı izin olmaksızın çekim yapılmasına müsaade verilmemektedir. Kayıt cihazlarınızı Beykoz Kundura girişinde güvenlik noktasına teslim etmenizi rica ederiz.
    Gösterim: Çocuk filmleri hariç tüm filmler orijinal dilinde Türkçe altyazılı gösterilecektir. Elektronik altyazı sisteminde teknik bir arıza çıkması durumunda, önce arızanın giderilmesine çalışılacak, bunun mümkün olmadığı durumlarda film gösterimine altyazısız devam edilecektir.
    Film gösterimlerinin başlamasından sonra salona izleyici alınmayacaktır. İzleyicilerimizin seanslara vaktinde gelmeye özen göstermelerini rica ederiz.
    Çocuk İzleyiciler: İşitme sağlığı açısından 3 yaşından küçük çocuklar sinema salonuna kabul edilmemektedir. Çocuk filmleri dışında 7 yaşından küçük çocukların sinema salonuna getirilmemesini rica ederiz.
    Kayıt: Gösterim sırasında kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu ve herhangi bir kayıt cihazı ile kayıt yapmak yasaktır.
    Yeme - İçme: Kundura Sinema’da yer alan yiyecek ve içecek hizmetinden faydalanabilir ya da Beykoz Kundura’nın restoranı Demirane’yi tercih edebilirsiniz.
    Program Değişikliği: Bizi sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın! Elimizde olmayan nedenlerden ötürü program değişikliği olursa internet sitesi ve sosyal medya aracılığıyla duyuracağız.

    BİLET BİLGİLERİ
    Biletinizi Beykoz Kundura internet sitesinden ya da Kundura Gişe’den satın alabilirsiniz.
    Kundura Gişe Çalışma Saatleri:
    Hafta İçi:
    10:00 – 17:00
    Hafta Sonu: 12:00 – 21:00
    Bilgi İçin: gise@beykozkundura.com

    Programda değişiklik olmadığı sürece bilet iadesi ve değişiklik yapılmaz.
    Öğrenci bileti alanların sinema girişinde öğrenci kimliklerini göstermesi gereklidir.
    Sosyal medya hesaplarımızdan güncelleme ve kampanyalarımızı takip edebilirsiniz.

    Ulaşım bilgileri için tıklayınız.

Bilet Seçimi

Satın Al

Oturma Düzeni

Kundura Cinema Celebrates the 50th Anniversary of Moon Landing

Kundura Sinema'dan Ay'a Yolculuk

Kundura Sinema'da Wim Wenders Seçkisi