SESSİZ SİNEMANIN ÖNCÜ KADINLARI

KUNDURA SİNEMA

  • 8 Mart 2020 | Pazar
    14:30
Ücretsiz gerçekleşecek etkinliğe katılmak için kayıt yaptırılması gerekmektedir.

Ücretsiz
Kayıt için  TIKLAYINIZ

Ücretsiz gerçekleşecek etkinliğe katılmak için kayıt formunu doldurmanızı rica ederiz.

14:30 - 15:30    PANEL: Sinemanın Senarist ve Yazar Kadın Öncüleri:
Konuşmacılar: Aslı Davaz, Canan Balan, Elif Rongen-Kaynakçı

Aslı Davaz “Necile Tevfik’in Sinema Teknikleri, Sessiz ve Sesli Senaryoları ve Hollywood ile İlişkileri (1928-1935)”
Necile Tevfik Arşivi Açıklamalı Kataloğu’nda sinema ve senaryolar başlığı altında altı belge bulunuyor. Bu belgeler sinema teknikleri ve yazdığı senaryolar hakkındadır. Sinema teknikleri başlığı altında yer alan belge, Necile Tevfik’in bir sinema filminin nasıl çekileceğini anlattığı notları içerir. Senaryolar başlığı altında ise yazdığı sessiz ve sesli sinema senaryoları bulunuyor. Sessiz sinema senaryolarıyla ilgili belgeler, Necile Tevfik’in sessiz sinema için yazdığı iki senaryosunu Hollywood’daki FBO Stüdyoları’na ve Jacques Feyder’e sattığı süreci anlattığı, 1928 ile 1935 yılları arasındaki dönemi kapsayan, belgelerdir.

Canan Balan “Hoca ve Asistanı Sinemada:  Halide Edip ve Sabahat Filmer”
Ordu Film Merkezi bünyesinde staj yaparken dönemin (1919-1920) kurmaca filmlerinde asistanlık ve yazarlık yapan Sabahat Filmer, sinema üzerine kurmaca ve deneme yazıları bulunan Halide Edip’le işgal döneminde Sultanahmet mitinglerini de düzenliyordu. Bu sunumda kamera arkasında çalışmaya başlayan ilk kadınlardan olan Sabahat Filmer’in ve hocası Halide Edip’in Türkiye sinemasına olan katkıları konu ediniliyor.  


Elif Rongen Kaynakçı “Beyazperdeye yansıyan kadın senaristler”
Sessiz sinemanın kadinlarının izini sürerken bulup çıkardığımız arşiv görüntülerinde nasıl bir kadın senarist imaji ile karsilasiyoruz? Bu görüntüleri izleyip tartışacağımız bir sunum olacak. 
-

15:30 -15:45 ara
-
15:45 -17:00     FİLM GÖSTERİMİ
Ryazan’ın Kadınları

Yönetmen: Ivan Pravov, Olga Preobrazhenskaya
Sovyetler Birliği, 1927, 67’
Ryazan'ın kadınları, Ryazan köyünde yaşayan Anna ve Wassilissa'nın hikâyesini anlatıyor. Hikâye 1914'te I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden hemen önce başlar ve Anna'nın Ivan ve Wassilissa’nın Nikolai ile olan ilişkisine odaklanır. Bununla birlikte, her iki erkek de savaş için hazırlandığında, kadınların sosyal konumları dramatik bir şekilde değişir; Anna çok savunmasız hale gelirken, Wassilissa daha iddialı olur ve koşulların kurbanı olmayı reddeder.
---

Aslı Davaz, VIII. Paris Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim aldı. 1988 yılında Şirin Tekeli ile birlikte, Türkiye’de kadın merkezli bir kütüphane, arşiv ve araştırma merkezi kurma girişimini başlattı. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nı 14 Nisan 1990’da Jale Baysal, Füsun Akatlı, Füsun Ertuğ-Yaraş ve Şirin Tekeli ile birlikte Fener-Balat’ta hizmete açtı. Kadın merkezli kütüphanecilik ve arşivcilik üzerine pek çok makale yazdı. Bu konuyla ilgili Türkiye’de ve yurt dışında çeşitli konferanslara katıldı. Tarih Vakfı’nın düzenlediği I. Ulusal Arşivcilik Sempozyumu’nda “kadın merkezli arşivcilik” kavramını tartışmaya açtı. Türkiye’de kadın merkezli arşivcilik alanında uzmanlaşmış az sayıda kişiden biri olan Aslı Davaz, 1990 senesinden beri kadın konulu belgelerin sağlanması, korunması ve araştırmacıların kullanımına sunulması; kadın merkezli arşivcilik tarihi ve kadın tarihinin belleği konuları üzerine çalışmaktadır. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın 22. Dönem (2019-2021) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.
Yayımlanmış kitapları: *Bir Kadın Arşivini Okuma Denemesi: Necile Tevfik Arşivi Açıklamalı Kataloğu (1924-1954), 2019.; *Eşitsiz Kız Kardeşlik: Uluslararası ve Ortadoğu Kadın Hareketleri, 1935 Kongresi ve Türk Kadın Birliği, 2014; *Kadın Süreli Yayınları Bibliyografyası 1928-1996: Hanımlar Alemi’nden Roza’ya, 1998.

Canan Balan, 2010 senesinden beri İstanbul Şehir Üniversitesinde doktora öğretim üyesi. Doktorasını St Andrews Üniversitesi film araştırmaları programından İstanbul'da Erken Sinema ve Seyirci Kültürü üzerine yazdığı tezle 2010 yılında aldı. Bu tarihten beri yirminci yüzyıl başında İstanbul'da yaşamış entelektüel figürlerin sinema üzerine yazdıklarını ele alan makaleler yayınladı. Halen yirminci yüzyıl başında kadınların sinema seyirciliği, film yapımcılığı/yazarlığı gibi temalar üzerine çalışmakta.    

Elif Rongen-Kaynakçı Hollanda'nın ulusal film mirası enstitüsü EYE Filmmuseum'un sessiz film küratörüdür. 1999'dan beri birçok kayıp filmin keşfi, restorasyonu ve sunumu üzerine çalışmıştır. Bunlar Beyond the Rocks (Gloria Swanson ve Rudolph Valentino, 1922), The Floor Below (Mabel Normand, 1918), Az utolsó hajnal (Michale Curtiz, 1917) ve çok daha fazlasını içerir. Çalışmaları genellikle Rosa Porten, Little Chrysia, Tsuru Aoki, Olive Thomas, vb. gibi sessiz sinemada unutulmuş veya göz ardı edilmiş kadınların etrafında yer alır. Women Film History International Komite üyesi ve 2019 yılında Eye'da düzenlenen Women and the Silent Screen konferansı ortak organizatörüdür. Il Cinema Ritrovato, Le Giornate del Cinema Muto ve İstanbul Sessiz Sinema Günleri gibi çeşitli festivallerle çalışmalarına halen devam etmektedir.

    ÖNEMLİ BİLGİLER
    Oturma Düzeni:
    Koltuklarımız numaralı değildir.
    Mekân Kullanımı: Seyircilerimiz satın aldığı biletin seansından 2 saat önce alana kabul edilecektir.
    Sinema biletinin Beykoz Kundura içinde yer alan çekim platolarına giriş izni vermediğini önemle hatırlatır, belirtilen alan dışına çıkmamanızı rica ederiz.
    Profesyonel fotoğraf makinesi ile yazılı izin olmaksızın çekim yapılmasına müsaade verilmemektedir. Kayıt cihazlarınızı Beykoz Kundura girişinde güvenlik noktasına teslim etmenizi rica ederiz.
    Gösterim: Çocuk filmleri hariç tüm filmler orijinal dilinde Türkçe altyazılı gösterilecektir. Elektronik altyazı sisteminde teknik bir arıza çıkması durumunda, önce arızanın giderilmesine çalışılacak, bunun mümkün olmadığı durumlarda film gösterimine altyazısız devam edilecektir.
    Film gösterimlerinin başlamasından sonra salona izleyici alınmayacaktır. İzleyicilerimizin seanslara vaktinde gelmeye özen göstermelerini rica ederiz.
    Çocuk İzleyiciler: İşitme sağlığı açısından 3 yaşından küçük çocuklar sinema salonuna kabul edilmemektedir. Çocuk filmleri dışında 7 yaşından küçük çocukların sinema salonuna getirilmemesini rica ederiz.
    Kayıt: Gösterim sırasında kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu ve herhangi bir kayıt cihazı ile kayıt yapmak yasaktır.
    Yeme - İçme: Kundura Sinema’da yer alan yiyecek ve içecek hizmetinden faydalanabilir ya da Beykoz Kundura’nın restoranı Demirane’yi tercih edebilirsiniz.
    Program Değişikliği: Bizi sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın! Elimizde olmayan nedenlerden ötürü program değişikliği olursa internet sitesi ve sosyal medya aracılığıyla duyuracağız.

    BİLET BİLGİLERİ
    Biletinizi Beykoz Kundura internet sitesinden ya da Kundura Gişe’den satın alabilirsiniz.
    Kundura Gişe Çalışma Saatleri:
    Hafta İçi:
    10:00 – 17:00
    Hafta Sonu: 12:00 – 21:00
    Bilgi İçin: gise@beykozkundura.com

    İndirimli bilet alan izleyicilerimizin sinema girişinde kimlik kartlarını göstermesi gereklidir.
    Sosyal medya hesaplarımızdan güncelleme ve kampanyalarımızı takip edebilirsiniz.

    Bilet İade: Elde olmayan nedenlerden ötürü programda değişiklik yapılabilir. Satın alınan biletler, gösterimin iptali ya da tarih değişikliği olması durumu dışında değiştirilemez ya da iade edilemez. 

Oturma Düzeni

Kundura Cinema Celebrates the 50th Anniversary of Moon Landing

Kundura Sinema'dan Ay'a Yolculuk

Kundura Sinema'da Wim Wenders Seçkisi