Kundura Cinema Celebrates the 50th Anniversary of Moon Landing
Kundura Sinema'dan Ay'a Yolculuk
Kundura Sinema'da Wim Wenders Seçkisi
24.09.2023 14:00
Fıstık Çamı’ndan Dişbudak’a, Manolya’dan Asırlık Çınar’a, Sümerbank Fabrikası’nın yarım asırlık geçmişinin en yakın tanığı olan ağaçları birlikte keşfe çıkıyor ve Beykoz Kundura’nın bitki haritasını tasarlıyoruz.
Beykoz Kundura’nın geçmişine tanıklık eden ağaçlardan yola çıkarak tasarlanan bu atölye, ağaçları keşfe çıkacağımız kısa bir geziyle başlayacak. Ağaçların hafızası, türleri ve yaşları üzerine sohbet edeceğimiz bu gezinin ardından, Hafıza Atölye’deki renkli malzemelerimizle Beykoz Kundura’da yaşayan ağaçları ve bitki türlerini gösteren bir harita tasarlayacağız.
Atölye Yürütücüsü: Dilan Salkaya | Yaş: 7-11 Kontenjan: 12 | Malzemeler: A4, kurşun kalem, keçeli kalemler, elişi kâğıtları, pastel boya, kuru boya kalemleri, makas, beyaz karton, kraft kâğıt, sıvı ve stick yapıştırıcı, yeşil renkte yün.
Dilan Salkaya Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü’nde lisansını tamamladı. Yüksek lisans eğitimine İstanbul Üniversitesi’nde Yeni Medya ve Çocuk alanında devam etti. Sinema üzerine yazıları, makaleleri, söyleşileri, öyküleri ve kurmaca metinleri basılı ve çevrimiçi mecralarda yayımlandı. Çeşitli sinema platformlarının editoryal süreçlerinde yer aldı. Üç yıl boyunca farklı okullarda çocuklarla birlikte sinema ve kurmaca anlatı odaklı atölyeler yürüttü. Eylül 2019'dan bu yana Arter'in Öğrenme Programı ekibinde yer alan Dilan Salkaya, Öğrenme Programı Sorumlusu olarak görevini sürdürürken, sinema pedagojisi üzerine doktora çalışmasına ve bağımsız projelerine devam ediyor.
08.10.2023 14:00
Kâğıdını kendi ellerinizle yaptığınız bir deftere yazmaktan, dilediğiniz renkte ürettiğiniz bir kağıda çizmekten daha eğlenceli ne olabilir ki!
Osmanlı döneminde Kâğıt Fabrikası olarak da hizmet vermiş Beykoz Kundura’nın tarihinden yola çıkarak Qbicart tarafından kurgulanan bu atölyede çocuklar; kâğıt yapımının tekniklerini öğreniyor ve geri dönüşümlü malzemeler ile doğal renklendiricileri kullanarak kendi kâğıtlarını yaratıyorlar.
Yürütücü: Esra Nur Kerim | Yaş: 6-9 | Kontenjan: 12 kişi | Süre: 1 saat | Malzemeler: Geri dönüşüm kâğıt malzemeleri, eski dergi, gazete, kâğıt rulolar, kartonlar, tutkal, su, elek, blender, geniş bir kap, sünger, pamuklu kumaşlar.
Qbicart Disiplinlerarası Sanat Okulu 2013'te Mezopotamya topraklarında doğan, çevrimiçi ve yüz yüze eğitimlerle dünyaya kısa zamanda yayılan ve 2017’den beri İngiltere merkezli çalışmaya da başlayan uluslararası bir sanat okuludur. Bünyesinde tüm görsel sanat disiplinlerini barındıran Qbicart; müze, felsefe, bilim gibi alanları sanatla birlikte sentezleyerek işitsel oyunlar, dramalar, sürdürülebilir geri-ileri dönüşüm temellerini kapsayan özgün atölye modelleri geliştirir ve uygular. qbicart.com
21.10.2023 16:30
HAMLET (1921)
William Shakespeare’in ünlü oyununun bu cüretkar yorumunda; Hamlet bir kadın karaktere, entrikacı annesi tarafından erkek kılığına girmeye zorlanan bir prensese dönüşüyor. Bundan sonrası, Hamlet'in Horatio’ya olan gizli tutkusunu ve aşkı için Ophelia ile rekabetini anlatıyor. Siyah taytı ve peleriniyle ikonik bir görüntü çizen Asta Nielsen, sinema tarihinin de en unutulmaz karakterlerinden birini yaratıyor.
Almanya Film Arşivi ve Müzesi (DFF) arşivinin değerli katkılarıyla…
1921 / Almanya / Siyah&Beyaz / 110’
Sessiz; Almanca ara yazılı, Türkçe altyazılı
Yönetmenler: Svend Gade, Heinz Schall | Senaryo: Erwin Gepard (William Shakespeare’in oyunu ve Edward P. Vining’in kitabından | Oyuncular: Asta Nielsen, Paul Conradi, Mathilde Brandt, Eduard von Winterstein | Görüntü Yönetmeni: Axel Graatkjær, Curt Courant | Sanat Yönetmeni: Svend Gade, Siegfried Wroblewsky |Kostüm: Hugo Baruch, Leopold Verch
22.10.2023 14:00
Beykoz Kundura’nın 1800'lere uzanan tarihi ve zengin sosyal yaşamı, bu atölyede yeni bir bakış açısıyla ve interaktif bir yöntemle ele alınıyor. Katılımcılar canlandırmalar, oyunlar ve rol oynama teknikleri ile fabrika yaşamını adeta yeniden deneyimleyecekler. Yaratıcı Drama Atölyesi’nde katılımcılar, Fabrika’nın tarihçesi, yaşam koşulları ve sosyal yaşamı hakkında eğlenceli ve etkileşimli etkinliklerle bilgi sahibi olacaklar. Birbirinden ilginç parçalardan oluşan bir makinenin işleyişini canlandıracak, farklı rollere girerek Fabrika’daki bir günü yaşayacak ve bu deneyimlerini yaratıcı bir anı kolajında toplayacaklar.
Yürütücü: Mizgin Adar| Yaş: 18+ | Kontenjan: 16 kişi | Süre: 3 saat | Malzemeler: 4 adet karton, 16 adet kurşun kalem ve silgi, renkli kalemler ve boyalar, 4 adet yapıştırıcı, 4 adet makas, 1 adet düdük.
Mizgin Adar 2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Radyo, Tv ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2017 yılında Kocaeli Üniversitesi’nde pedagojik formasyonunu tamamladı. 2020 yılında Çağdaş Drama Derneği’nde Yaratıcı Drama Eğitmenliği seritifika programını bitirdi. 2021 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Dramatik Sanatlar Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Eğitmen, çocuklarla ve yetişkinlerle yaptığı atölye çalışmalarında bireysel duyarlılığı ve toplumsal farkındalığı önemsemektedir. Çalışmalarında disiplinlerarasılığa yer veren eğitmen hazırladığı yaratıcı drama atölyelerinde gündelik hayatta belki de önemsenmeyecek ayrıntılara, fark edilmeyen durumlara dikkat çekerek tersten ve yeniden bakış halini sağlamaya çalışmaktadır. 2018 yılından beri çeşitli kurumlarda drama eğitmeni olarak çalışmaktadır. Ayrıca bireysel olarak ‘Sanatsal Tabiat’ başlığı altında doğa odaklı yaratıcı drama ve stop motion atölyeleri düzenlemekte, sanat ve eğitim odaklı bir oluşum olan Tin Tin Atölyesi ile kolektif çalışmalar yapmaktadır.
03.11.2023 21:00
NEVER ODD OR EVEͶ, Türkiye ve Portekiz’den iki koreograf ikilisi arasında bir işbirliği projesidir. Türkiye'den Filiz Sızanlı ve Mustafa Kaplan ile Portekiz'den Sofia Dias ve Vítor Roriz’i buluşturan proje, on yıldan fazla süredir neredeyse yalnızca partneriyle çalışan bu iki çiftin, bu kadar uzun süre birlikte çalışmanın aynı zamanda paylaşılan bir yalnızlık deneyimi olduğunu göstermesidir.
Birbirinden farklı yaratıcı yaklaşımlara ve deneyimlere sahip olmalarına rağmen bu iki çift, kesinlik, minimalizm, dil ve soyutlamaya karşı aynı ilgiye sahip olup, söylenen söz, ses, hareket ve jest arasındaki etkileşimlere karşı artan bir ilgi duyuyor.
NEVER ODD OR EVEͶ’da, her ikili ve her beden arasında benzerlik güçlü bir çekiciliğe sahip olsa da koreograflar aynı zamanda onları neyin farklılaştırdığıyla ve bir distorsiyon arayışında bu farklılıkların nasıl vurgulanacağıyla ilgileniyorlar.
Ancak bu ikililerin her birinin kendisini “bilinmeyen” bir bölgeye kaydırması için dörtlünün kolektif enerjisiyle hala yapılacak çok şey var...
NEVER ODD OR EVEͶ
Türkçe ve İngilizce; Türkçe ve İngilizce üst yazılı
70’
Ortak Yönetim ve Performans: Filiz Sızanlı, Mustafa Kaplan, Sofia Dias, Vítor Roriz
Işık tasarım ve Teknik Yönetim: Cárin Geada
Sahne ve Kostüm Tasarım: Ângela Rocha
Ses: Sofia Dias
Yönetim ve Dağıtım: Vítor Alves Brotas
Yapım: Agência 25
Ortak Yapımcılar: Théâtre de la Ville, São Luiz Teatro Municipal, Alkantara Festival, La Briqueterie, Teatro Viriato, CCN Nantes, Teatro Municipal do Porto /Festival DDD – Festival Dias da Dança
Destek: Fundação Calouste Gulbenkian, Casa-Atelier – Fundação Arpad Szenes – Vieira da Silva, Câmara Municipal de Lisboa, Polo Cultural Gaivotas | Boavista
Teşekkürler: Leonor Carpinteiro
MUSTAFA KAPLAN & FİLİZ SIZANLI / TALDANS
Taldans 2003 yılında Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı tarafından kurulmuştur. Kaplan ve Sızanlı'nın üretimleri, mühendislik ve mimarlık alanlarındaki akademik geçmişleri ile doğrudan ilişkilidir. Koreografilerinde bedenin mekân ve matematikle ilişkisini araştırırak skorları, serileri, kültürel ve kamusal alanlarda oyun ve performans ilişkisinde ele alırlar. “Enerji Dramaturjisi”, “Kararsız Denge”, “Oyun ve Doğaçlama” kavramlarını araştırmalarında kullanan Taldans son dönem işlerinde bedenin uzam ve ses örgüsünde hafıza ve imgelerin koreografik yansımasına odaklanmıştır. İstanbul merkezli Taldans, ulusal ve uluslararası festivallerde repertuvar eserlerini sergilemekte, farklı ülkelerden sanatçılarla iş birlikleri yapmakta ve aynı zamanda kendi bireysel projelerini de geliştirmektedir. İkili, ürettiği tüm performansların yanı sıra dans/hareket dersleri, atölye çalışmaları ve sanatçı buluşmaları organize etmektedir. Taldans kapsamında birlikte Dolap (2000), Sek Sek (2002), Solum (2004), Graf (2006), Dokuman (2009), iP/Site (2011), Eskiyeni (2012), We Need To Move Urgently (2014), Taldans Taldans’ı Anlatıyor (2014), 600 Steps (2015), Victory Over The Sun (2017), Ritual for a Sensitive Geography / Julie Nioche ile beraber (2018), DO KU MAN / remake (2018), Less Than No Time (2020), Never Odd Or Even / Sofia Dias ve Vitor Roriz ile beraber (2022), Audio Choreography (2022) gibi birçok bağımsız ve ortak projeye imza attılar.
SOFIA DIAS & VÍTOR RORIZ
Sofia Dias ve Vítor Roriz, 2006 yılından bu yana işbirliği yapan sanatçı ve koreograf bir ikilidir. Araştırmalarının hibrit doğası, güçlü bir merak ve deneme ihtiyacına bağlı olarak, farklı bağlamları geçerek sanatsal alanlar arasındaki sınırları bulandıran çeşitli gösteriler, performanslar, videolar, podcast'ler ve enstalasyonlar üretmişlerdir. Sahne için tasarlanmış performansları, genellikle ikili tarafından sahnelenen, metin ve ses ile ilgili özel bir koreografik dil çağrıştırmaktadır ve 17'den fazla ülkede sunulmuştur. 2011 yılında "A gesture that is nothing but a threat" için Prix Jardin d'Europe Ödülü’nü kazandılar. Catarina Dias, Marco Martins, Clara Andermatt, Mark Tompkins, Felipe Hirsch, Boris Charmatz gibi farklı sanatçılarla ortak çalışmalar yapmış ikili halen, Tiago Rodrigues ile işbirliklerini sürdürmektedirler. 2018/2019'da PACAP 2 ve 2023'te PACAP 6 (Performans Sanatlarında Yaratıcılık İleri Programı) için küratörlük yapmaları için davet edilmişlerdir, bu etkinlikler Fórum Dança, Lizbon'da gerçekleşmiştir. 2023-2024 yılları arasında Fundação Champalimaud'da konuk sanatçı olarak davet edilmişlerdir.
04.11.2023 17:00
NEVER ODD OR EVEͶ, Türkiye ve Portekiz’den iki koreograf ikilisi arasında bir işbirliği projesidir. Türkiye'den Filiz Sızanlı ve Mustafa Kaplan ile Portekiz'den Sofia Dias ve Vítor Roriz’i buluşturan proje, on yıldan fazla süredir neredeyse yalnızca partneriyle çalışan bu iki çiftin, bu kadar uzun süre birlikte çalışmanın aynı zamanda paylaşılan bir yalnızlık deneyimi olduğunu göstermesidir.
Birbirinden farklı yaratıcı yaklaşımlara ve deneyimlere sahip olmalarına rağmen bu iki çift, kesinlik, minimalizm, dil ve soyutlamaya karşı aynı ilgiye sahip olup, söylenen söz, ses, hareket ve jest arasındaki etkileşimlere karşı artan bir ilgi duyuyor.
NEVER ODD OR EVEͶ’da, her ikili ve her beden arasında benzerlik güçlü bir çekiciliğe sahip olsa da koreograflar aynı zamanda onları neyin farklılaştırdığıyla ve bir distorsiyon arayışında bu farklılıkların nasıl vurgulanacağıyla ilgileniyorlar.
Ancak bu ikililerin her birinin kendisini “bilinmeyen” bir bölgeye kaydırması için dörtlünün kolektif enerjisiyle hala yapılacak çok şey var...
NEVER ODD OR EVEͶ
Türkçe ve İngilizce; Türkçe ve İngilizce üst yazılı
70’
Ortak Yönetim ve Performans: Filiz Sızanlı, Mustafa Kaplan, Sofia Dias, Vítor Roriz
Işık tasarım ve Teknik Yönetim: Cárin Geada
Sahne ve Kostüm Tasarım: Ângela Rocha
Ses: Sofia Dias
Yönetim ve Dağıtım: Vítor Alves Brotas
Yapım: Agência 25
Ortak Yapımcılar: Théâtre de la Ville, São Luiz Teatro Municipal, Alkantara Festival, La Briqueterie, Teatro Viriato, CCN Nantes, Teatro Municipal do Porto /Festival DDD – Festival Dias da Dança
Destek: Fundação Calouste Gulbenkian, Casa-Atelier – Fundação Arpad Szenes – Vieira da Silva, Câmara Municipal de Lisboa, Polo Cultural Gaivotas | Boavista
Teşekkürler: Leonor Carpinteiro
MUSTAFA KAPLAN & FİLİZ SIZANLI / TALDANS
Taldans 2003 yılında Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı tarafından kurulmuştur. Kaplan ve Sızanlı'nın üretimleri, mühendislik ve mimarlık alanlarındaki akademik geçmişleri ile doğrudan ilişkilidir. Koreografilerinde bedenin mekân ve matematikle ilişkisini araştırırak skorları, serileri, kültürel ve kamusal alanlarda oyun ve performans ilişkisinde ele alırlar. “Enerji Dramaturjisi”, “Kararsız Denge”, “Oyun ve Doğaçlama” kavramlarını araştırmalarında kullanan Taldans son dönem işlerinde bedenin uzam ve ses örgüsünde hafıza ve imgelerin koreografik yansımasına odaklanmıştır. İstanbul merkezli Taldans, ulusal ve uluslararası festivallerde repertuvar eserlerini sergilemekte, farklı ülkelerden sanatçılarla iş birlikleri yapmakta ve aynı zamanda kendi bireysel projelerini de geliştirmektedir. İkili, ürettiği tüm performansların yanı sıra dans/hareket dersleri, atölye çalışmaları ve sanatçı buluşmaları organize etmektedir. Taldans kapsamında birlikte Dolap (2000), Sek Sek (2002), Solum (2004), Graf (2006), Dokuman (2009), iP/Site (2011), Eskiyeni (2012), We Need To Move Urgently (2014), Taldans Taldans’ı Anlatıyor (2014), 600 Steps (2015), Victory Over The Sun (2017), Ritual for a Sensitive Geography / Julie Nioche ile beraber (2018), DO KU MAN / remake (2018), Less Than No Time (2020), Never Odd Or Even / Sofia Dias ve Vitor Roriz ile beraber (2022), Audio Choreography (2022) gibi birçok bağımsız ve ortak projeye imza attılar.
SOFIA DIAS & VÍTOR RORIZ
Sofia Dias ve Vítor Roriz, 2006 yılından bu yana işbirliği yapan sanatçı ve koreograf bir ikilidir. Araştırmalarının hibrit doğası, güçlü bir merak ve deneme ihtiyacına bağlı olarak, farklı bağlamları geçerek sanatsal alanlar arasındaki sınırları bulandıran çeşitli gösteriler, performanslar, videolar, podcast'ler ve enstalasyonlar üretmişlerdir. Sahne için tasarlanmış performansları, genellikle ikili tarafından sahnelenen, metin ve ses ile ilgili özel bir koreografik dil çağrıştırmaktadır ve 17'den fazla ülkede sunulmuştur. 2011 yılında "A gesture that is nothing but a threat" için Prix Jardin d'Europe Ödülü’nü kazandılar. Catarina Dias, Marco Martins, Clara Andermatt, Mark Tompkins, Felipe Hirsch, Boris Charmatz gibi farklı sanatçılarla ortak çalışmalar yapmış ikili halen, Tiago Rodrigues ile işbirliklerini sürdürmektedirler. 2018/2019'da PACAP 2 ve 2023'te PACAP 6 (Performans Sanatlarında Yaratıcılık İleri Programı) için küratörlük yapmaları için davet edilmişlerdir, bu etkinlikler Fórum Dança, Lizbon'da gerçekleşmiştir. 2023-2024 yılları arasında Fundação Champalimaud'da konuk sanatçı olarak davet edilmişlerdir.
05.11.2023 14:00
Kundura Hafıza arşivinde yer alan fotoğrafların eşliğinde Fabrika’daki geçmiş yaşamın izlerini sürüyor ve seçtiğimiz bir anıyı kendi tasarımımız olan bir fotoğraf karesinde yeniden canlandırıyoruz.
Yürütücü: Esra Nur Kerim | Yaş: 6-12 | Kontenjan: 12 kişi | Süre: 1 saat | Malzemeler: Karton kutular, renkli kağıtlar, boya malzemeleri, makas, yapıştırıcılar.
Qbicart Disiplinlerarası Sanat Okulu 2013'te Mezopotamya topraklarında doğan, çevrimiçi ve yüz yüze eğitimlerle dünyaya kısa zamanda yayılan ve 2017’den beri İngiltere merkezli çalışmaya da başlayan uluslararası bir sanat okuludur. Bünyesinde tüm görsel sanat disiplinlerini barındıran Qbicart; müze, felsefe, bilim gibi alanları sanatla birlikte sentezleyerek işitsel oyunlar, dramalar, sürdürülebilir geri-ileri dönüşüm temellerini kapsayan özgün atölye modelleri geliştirir ve uygular. qbicart.com
19.11.2023 16:30
ZAPATA’NIN ÇETESİ
Zapata’nın çetesi Kuzey İtalya’da köyleri yağmalarken, soygun filmi çekmek için İtalya’ya gelen bir Alman film ekibi, dillerini bilmedikleri ülkede türlü aksilikler yaşar. Çekimler sırasında kıyafetleri gerçek çete tarafından çalınan oyuncular, yollarını kaybeder ve gittikleri her köyde kostümleriyle korku uyandırırlar. Bu arada, Elena adlı genç bir kadın, Zapata sandığı oyuncuya delicesine aşık olur ve evinden kaçar.
Wiesbaden'deki Friedrich-Wilhelm-Murnau Vakfı'nın değerli katkılarıyla…
AŞKIN ALFABESİ
Asta Nielsen’in performatif ve katmanlı oyunculuğunun en bilinen örneklerinden olan “Aşkın ABC’si”, nişanlısını hayallerinin erkeğine dönüştürmek için erkek kılığına girip Paris gece hayatına karışan genç bir kadının maceralarını anlatıyor.
Danimarka Film Enstitüsü (DFI) arşivinin değerli katkılarıyla…
Aşkın Alfabesi / Das Liebes ABC / The ABC of Love
1916 | Almanya | Siyah&Beyaz | 43’ | Sessiz; İngilizce ara yazılı, Türkçe altyazılı | Yönetmen: Magnus Stifter | Senaryo: Martin Jørgensen, Louis Levy | Oyuncular: Asta Nielsen, Magnus Stifter, Ludwig Trautmann | Görüntü Yönetmeni: Carl Ferdinand Fischer
Zapata’nın Çetesi / Zapatas Bande / Zapata’s Gang
1914 | Almanya | Siyah&Beyaz | 20’ | Sessiz; Almanca ara yazılı, Türkçe altyazılı | Yönetmen: Urban Gad | Senaryo: Urban Gad | Oyuncular: Asta Nielsen, Fred Immler, Senta Eichstaedt | Görüntü Yönetmeni: Karl Freund, Axel Graatkjær, Guido Seeber | Sanat Yönetmeni: Fritz Seyffert
26.11.2023 14:00
Hafızamızı biraz zorlasak, sinemaya giderken geçtiğimiz yolları, sinema salonunun kokusunu, film izlerken hissettiklerimizi, filmden çıktıktan sonraki duygumuzu hatırlayabilir miyiz? Sinema, kolektif bellekte önemli bir yere sahiptir. Film izleme deneyimimizden ve sinema salonuna yolculuğumuzdan hatırladıklarımız ise en az izlediğimiz filmin kendisi kadar önemlidir. Bu atölye, bir zamanlar aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte Kundura Fabrikası’na gelip film izleyen çocukların anılarından yola çıkarak tasarlandı. Atölyede çocuklar, aileleriyle birlikte izledikleri ilk filmi, filmdeki karakterleri, o günden zihinlerinde kalan renkleri, duyguları ve imgeleri geri çağırarak bir hafıza afişi tasarlayacaklar.
Yürütücü: Dilan Salkaya | Yaş: 4-6| Kontenjan: 8 çocuk + 8 yetişkin | Süre: 1 saat | Malzemeler: Beyaz karton, kurşun kalem, silgi, suluboya, fırçalar, sünger, pastel boya, atık gazete ve dergiler, sıvı ve stick yapıştırıcı, makas.
Dilan Salkaya Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü’nde lisansını tamamladı. Yüksek lisans eğitimine İstanbul Üniversitesi’nde Yeni Medya ve Çocuk alanında devam etti. Sinema üzerine yazıları, makaleleri, söyleşileri, öyküleri ve kurmaca metinleri basılı ve çevrimiçi mecralarda yayımlandı. Çeşitli sinema platformlarının editoryal süreçlerinde yer aldı. Üç yıl boyunca farklı okullarda çocuklarla birlikte sinema ve kurmaca anlatı odaklı atölyeler yürüttü. Eylül 2019'dan bu yana Arter'in Öğrenme Programı ekibinde yer alan Dilan Salkaya, Öğrenme Programı Sorumlusu olarak görevini sürdürürken, sinema pedagojisi üzerine doktora çalışmasına ve bağımsız projelerine devam ediyor.
18.02.2024 16:30
UÇURUM
Müzik öğretmeni Magda Vang, papazın oğlu Knud ile nişanlıdır. Bir gün, kasabaya yeni gelen sirkin yıldızı Rudolph’a aşık olur ve her şeyi geride bırakıp onun peşinden gider. Çok geçmeden aldatılan ve kalbi kırılan genç kadın, aşkını kanıtlamak için son dansını yapacaktır. Danimarka’nın en eski erotik melodramlarından olan “Uçurum”, Asta Nielsen’ın hipnotize edici performansı ve döneminde sansürlenmiş kışkırtıcı “Gaucho dansı” sekansıyla da sinema tarihinin ilk hazinelerinden.
Danimarka Film Enstitüsü (DFI) arşivinin değerli katkılarıyla…
KARA RÜYA
Güzelliğiyle meşhur sirk cambazı Stella’nın iki talibi vardır: Genç ve yakışıklı Kont Waldberg ile yaşlı ve sakar kuyumcu Hirsch. Stella’nın tercihi Waldberg’den yana olunca Hirsch çok sinirlenir, kumar düellosuyla kandırdığı Kont’u ödeyemeyeceği bir borcun içine sokar. Sevgilisinin onurunu kurtarmak isteyen Stella, tehlikeli bir oyun planlar.
Danimarka Film Enstitüsü (DFI) arşivinin değerli katkılarıyla…
Kara Rüya / Den sorte Drøm / The Black Dream
1911 | Danimarka | Siyah&Beyaz | 53’ | Sessiz; İngilizce ara yazılı, Türkçe altyazılı | Yönetmen: Urban Gad | Senaryo: Urban Gad | Oyuncular: Asta Nielsen, Valdemar Psilander, Gunnar Helsengreen, Ellen Holm | Görüntü Yönetmeni: Adam Johansen | Yapım Tasarım: Emil Poulsen
Uçurum / Afgrunden / The Abyss
1910 | Danimarka | Siyah&Beyaz | 38’ | Sessiz; İngilizce ara yazılı, Türkçe altyazılı | Yönetmen: Urban Gad | Senaryo: Urban Gad | Oyuncular: Asta Nielsen, Robert Dinesen, Poul Reumert, Emilie Sannom | Görüntü Yönetmeni: Alfred Lind | Koreografi: Anna Jeannette Tardini
17.03.2024 16:30
FİLMLERİN PRİMADONNASI
İşine tutkuyla bağlı film yıldızı Ruth Breton’ın kalbi çok hızlı yer değiştirmektedir. Yönetmen Walter ile birlikteyken kumarbaz Von Zornhorst’a aşık olan Ruth, yaptığı seçimin sonuçlarını ağır ödeyecektir. Orijinali 1429 metre uzunluğunda olan ama günümüzde yalnızca 278 metrelik bir kısmı kurtarılabilmiş 1913 yapımı film, 17 dakikalık bu parçasıyla bile büyülemeyi başarıyor.
Hollanda'nın ulusal film arşivi EYE Film Müzesi’nin değerli katkılarıyla…
DÜŞÜŞ
Kaja Falk, kariyerinin zirvesinde bir varyete yıldızıdır. Sevgilisi olan genç balıkçı Peter, Kaja’nın işlediği bir cinayeti üstlenir ve on yıl hapis cezasına çarptırılır. Bundan çok etkilenen Kaja, aşkına sadık kalacağına ve onu bekleyeceğine söz verir. Ancak yıllar Katja’ya iyi davranmayacaktır.
Danimarka Film Enstitüsü (DFI) arşivinin değerli katkılarıyla…
Düşüş / Der Absturz / The Decline (Downfall)
1923 | Almanya | Siyah&Beyaz | 84’ | Sessiz; Almanca ara yazılı, Türkçe altyazılı | Yönetmen: Ludwig Wolff | Senaryo: Ludwig Wolff | Oyuncular: Asta Nielsen, Albert Bozenhard, Gregori Chmara, Adele Sandrock | Görüntü Yönetmeni: Axel Graatkjær, George Krause | Prodüksiyon Tasarım: Fritz Seyffert, Heinz Beisenherz
Filmlerin Primadonnası / Die Film-Primadonna / The Film Primadonna
1913 | Almanya | Siyah&Beyaz | 17’ | Sessiz; İngilizce ara yazılı, Türkçe altyazılı | Yönetmen: Urban Gad | Senaryo: Urban Gad | Oyuncular: Asta Nielsen, Paul Otto, Fritz Weidemann, Fred Immler | Görüntü Yönetmeni: Axel Graatkjær, Karl Freund | Prodüksiyon Tasarım: Fritz Seyffert